Chirurg livestreamt schouderoperatie voor studenten kinesitherapie met HoloLens.

Professor en orthopedisch chirurg Olivier Verborgt van Orthoca, het orthopedisch departement van AZ Monica heeft een schouderprothese ingreep gelivestreamd met de HoloLens 2, een augmented reality bril van Microsoft.

Kontich, Antwerpen - 28 april 2021: Een veertigtal studenten en experten volgde op 30 maart 2021 van thuis uit een schouderoperatie door de ogen van de chirurg. Prof. Dr. Olivier Verborgt heeft met de HoloLens van Microsoft een schouderprothese ingreep uitgevoerd die uitgezonden werd tijdens een interactief college voor de opleiding kinesitherapie en experten uit het werkveld (i.s.m. doctoraatstudente aan de Universiteit Antwerpen, Anke Claes).

De huidige COVID-19 pandemie maakt het voor Prof. Dr. Verborgt moeiljk om lessen zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Voorheen was het perfect mogelijk om studenten de kans te geven een operatie bij te wonen in het operatiekwartier (OK), maar door de huidige maatregelen kan dit niet meer. 

Daarnaast is het voor kinesitherapeuten interessant om dergelijke chirurgische ingreep mee te volgen. Op deze manier krijgen zij meer inzicht in wat er met bepaalde structuren gebeurt tijdens de ingreep, waardoor ze een kwalitatiever revalidatieplan kunnen opstellen en aanbieden aan de patiënt in kwestie. Daarom is Prof. Dr. Verborgt op zoek gegaan naar alternatieve methoden om alsnog ingrepen op te nemen en te livestreamen.

Hoe is de HoloLens gebruikt tijdens de livestream?

De HoloLens ziet eruit als een normale bril die je opzet: met zijn doorzichtige lenzen kan je nog steeds de normale wereld zien. 

Wanneer Prof. Dr. Verborgt deze opzette, was het mogelijk om deel te nemen aan de remote meeting via het Microsoft Teams platform. Studenten en experten kregen een link toegestuurd. Via deze link konden ze alles volgen wat Prof. Dr. Verborgt door de bril zag, inclusief geluid. Met behulp van de infraroodscanner en camera’s kon de HoloLens de handen en de omgeving van Prof. Dr. Verborgt inscannen. Dit alles maakte het mogelijk voor de toeschouwers om vragen te stellen en daar ook een antwoord op te krijgen van de chirurg zelf. 

More Institute (Research organisatie van Orthoca) had voor de ingreep afbeeldingen voorbereid van de anatomie en het chirurgisch plan. Deze beelden werden toegevoegd aan de HoloLens; zo kon de chirurg niet alleen de operatie zelf tonen, maar aanvullend ook afbeeldingen aanklikken, vergroten en aan de livestream toevoegen. 

Op welke manier kan de HoloLens een chirurg nog helpen?

Ward Peeters - Managing Partner van Lifelike: “Je gaat een chirurg kunnen helpen door 3D beelden van de anatomie van de patiënt te maken, bijvoorbeeld een ingescande schouder, een MRI scan van een brein etc. Deze beelden kan je in de bril zetten, zodat je tijdens de operatie deze beelden kan bekijken bovenop de echte wereld. Zo krijg je een soort van X-ray vision van de anatomie van de patiënt zonder dat je een grote incisie moet maken..”

Waarom is het livestreamen van een operatie met de HoloLens nu zo interessant?

Eerst en vooral is er geen cameraman met grote apparatuur in het OK nodig die vanuit een vreemde hoek de operatie moet filmen, waardoor er ook geen bijkomend steriliteitsrisico ontstaat. Daarnaast is het een unieke ervaring voor de studenten: ze kunnen met een groot aantal deelnemen en ze kunnen de operatie rechtstreeks door de ogen van de chirurg mee volgen alsof ze er zelf bij zijn. Bovendien kunnen de studenten tijdens de operatie vragen stellen en kan de chirurg hologrammen van de anatomie en de geplande chirurgie gemakkelijk oproepen. Op deze manier kan de chirurg de exacte locatie van de botten, spieren, zenuwbanen en bloedvaten op een zeer heldere manier tonen en overbrengen naar de studenten. Als laatste voordeel zijn er geen grote kosten voor bijvoorbeeld buitenlandse studenten; dankzij de livestream kunnen zij vanop afstand de chirurgische ingreep volgen.

Toekomst 

Gezien het succes van de livestream plannen Prof. Dr. Verborgt en zijn collega’s samen met Lifelike op regelmatige basis livestream operaties met de HoloLens te organiseren voor webinars of colleges vanuit het AZ Monica ziekenhuis. 

 

Lifelike is een ervaren studio die impactvolle en interactieve augmented reality ervaringen voor innovatieve bedrijven creëert. Ze verleggen de grenzen van wat mogelijk is in augmented reality over reclame, e-commerce, gezondheidszorg en ondernemingen.

AZ Monica is een ziekenhuis met campussen in Deurne en Antwerpen. Campus Deurne is het algemeen acuut ziekenhuis voor Antwerpen Oost, met uitbereiding in 2023 door de bouw van een nieuwe ziekenhuisvleugel. Campus Antwerpen zal meer de focus leggen op minder risicovolle ingrepen en zal evolueren naar een focus clinic door o.a. de bouw van 15 gloednieuwe operatiezalen. In de polikliniek Blancefloer vinden consultaties en kleinschalige ingrepen plaats.

Pauline De Smet

Marketing & Communication Manager, De Cronos Groep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over De Cronos Groep

De Cronos Groep werd opgericht in 1991 met als doel een platform te zijn voor talentvolle mensen die willen doorgroeien in hun carrière met de mogelijkheid om zelf ondernemer te worden. 

Binnen De Cronos Groep werken we als een team samen om de meest vooruitstrevende ideeën vorm te geven. We zijn een innovatief netwerk met een oprechte focus op het ondernemerschap.

Met meer dan 6500 medewerkers die sterk staan in ICT, marketing en communicatie groeit De Cronos Groep al meer dan een kwarteeuw op een duurzame manier. 



Neem contact op met

Veldkant 33A 2550 Kontich

+32 3 450 80 30

[email protected]

www.cronos-groep.be