‘In the zone’ Een app ontworpen voor én door patiënten met een bipolaire stoornis

Uitnodiging Persconferentie

Op  woensdag 2 december (13u) stellen het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en Monkeyshot de eerste Belgische mHealth app voor zelfmanagement van een bipolaire stoornis aan u voor. 

De in the zone app wordt ingeleid door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. De app is ontworpen in samenwerking met patiënten en onderscheidt zich door in te spelen op gedrag in plaats van stemming. Gedrag is een sterke indicator voor de emotionele toestand van patiënten. Verder is het ook gemakkelijker voor patiënten om concreet gedrag op te volgen in plaats van hun stemming. 

 

Wij verwelkomen U in het "House of Innovation":
Monkeyshot NV
House of Innovation
Duboisstraat 50
2060 Antwerpen


Sprekers

  • Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
  • Inge Vervotte, voorzitter dagelijks bestuur Emmaüs
  • Hilde Van Dyck, productontwikkelaar en founder Monkeyshot
  • Anneleen Vanhoudt, design ingenieur, Monkeyshot
  • dr. Jonne Oldenburg, psycholoog en onderzoeker PZ Duffel, afdeling De Fase 2 (bipolaire stoornis en/of psychose) en afdeling De Fase 4 (depressie) 

Over de app en bipolaire stoornis:

Leven met een bipolaire stoornis
Een bipolaire stoornis gaat samen met een ernstige periodieke ontregeling van de stemming. In sommige gevallen treden er psychoses op. Opnames in een psychiatrisch ziekenhuis komen frequent voor. Onderzoek toont aan dat ziekte-inzicht en de controle van de patiënt over zijn eigen ziekte even belangrijk zijn als medicatie voor een optimale kwaliteit van leven.

Zelfmanagement van een bipolaire stoornis
Continu bijhouden van je mentale gesteldheid is moeizaam, repetitief en vraagt doorzettingsvermogen gedurende een lange tijd. Daarom zijn patiënten vaak terughoudend om dit bij te houden. 

Recente innovaties in mobiele technologie kunnen dit proces ondersteunen. Ook stellen deze persoonlijke technologieën de patiënt in staat om zélf meer inzicht te krijgen in zijn ziekte o.a. aan de hand van sociale feedback.

Voor het eerst in België komen de creatieve industrie, zorg en gebruikers samen om psychiatrische zorg te innoveren. Tijdens een eenjarig onderzoeksproject,  gesteund door het Agentschap voor innovatie door wetenschap en technologie en Flanders DC bedachten het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en het user experience designbureau Monkeyshot een blended care concept (lees: de integratie van persoonlijk contact met digitale hulpmiddelen. Dus niet het een of het ander, maar een ´blend´), waarbij het gebruik van een mHealth app de huidige zorgverlening versterkt. 

Hierbij richten ze zich op patiënten met een bipolaire stoornis. Het doel van de app is om een heropname te voorkomen.

Samen met patiënten
Gedurende het traject matchen het multidisciplinaire projectteam de wetenschappelijke kennis met de noden en wensen van de patiënten om te komen tot het ontwerp van een mobiele app.

De in the zone app is ontworpen in samenwerking met patiënten en onderscheidt zich door in te spelen op gedrag in plaats van stemming. Gedrag is een sterke indicator voor de emotionele toestand van patiënten. Verder is het ook gemakkelijker voor patiënten om concreet gedrag op te volgen in plaats van hun stemming. 

Tijdens de persconferentie nodigen we ook experten en patiënten uit die aan het project hebben meegewerkt.

Over Monkeyshot
Monkeyshot is het User Experience Design (UXD) competence center van Cronos. Het is een initiatief rond een dynamisch team met eenzelfde passie voor UXD en innovatie. Monkeyshot baseert zich in hun werk op bestaande methodologieën, ervaren medewerkers en op de expertise van haar klanten en hun eindklanten.

Over het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel
Psychiatrisch ziekenhuis (PZ) Duffel is een opname- en behandelcentrum voor personen met een psychiatrische problematiek. Als universitaire dienst psychiatrie, in samenwerking met UZA en de Universiteit Antwerpen (UA) doet het PZ Duffel onderzoek in verschillende domeinen van de psychiatrie.
PZ Duffel is onderdeel van Emmaüs vzw, een vereniging voor gezondheids- en welzijnszorg, die meerdere voorzieningen uitbaat in de provincie Antwerpen.

 

Anneleen Vanhoudt

design ingenieur, Monkeyshot

Jonne Oldenburg

psycholoog en onderzoeker, PZ Duffel

Veerle Thieleman

voor praktische vragen, Monkeyshot

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over De Cronos Groep

De Cronos Groep werd opgericht in 1991 met als doel een platform te zijn voor talentvolle mensen die willen doorgroeien in hun carrière met de mogelijkheid om zelf ondernemer te worden. 

Binnen De Cronos Groep werken we als een team samen om de meest vooruitstrevende ideeën vorm te geven. We zijn een innovatief netwerk met een oprechte focus op het ondernemerschap.

Met meer dan 6500 medewerkers die sterk staan in ICT, marketing en communicatie groeit De Cronos Groep al meer dan een kwarteeuw op een duurzame manier. Neem contact op met

Veldkant 33A 2550 Kontich

+32 3 450 80 30

info@cronos.be

www.cronos-groep.be